Alla inlägg under maj 2014

Av Niclas Bernhardsson - 14 maj 2014 16:00

Även i måndags så blev det lugnt och jag tog bilen men i tisdags så rastade jag cykeln och körde iaf till jobbet. Sen efteråt så blev det bråttom då vi skulle iväg på födelsedagsfirande och väl framme så hör jag att det är mat och det är ju perfekt med lite mat i magen innan passet. Dock så glömmer jag tabletter hemma och jag hör ngt om laktos och uppfattar att det nog inte är så mycket. Eller drar iaf den slutsatsen eftersom jag hörde ngt med laktos. Men det är visst ost i men jag tar en portion. Sen är det förstås lite kaffe och fika för de som vill men jag står över. Efter det så blir det lite bråttom och jag byter snabbt om på toaletten, vid löparbanorna, men ser att jag glömt byxorna... Hmm, asch, tänkte jag. Jag springer väl i jeansen så får jag tvätta dem sen bara. Det blir ju bara lite jobbigare men Rydholmaren erbjuder mig att låna hans överdragsbyxor men även de andas ju lite dåligt men förstås klart bättre än jeans. Mycket snällt. En ny tjej dyker upp och jag blandar ihop henne med en annan och säger något om att rehaba lite och hon förstår ingenting. Hursomhelst så drar vi iväg på uppvärmningsvarv och sen även ett varv i skogen med VonBeren, som vi kallar henne, joggar kvar på banan då hon har barnen med sig. I skogen är det alldels för blött och geggigt och idag skulle vi hållt oss på banan. Det är helt klart några MTB-åkare som varit i farten och dragit upp fin gegga efter regnet. 

Men vi kör lite stretch och skall precis dra igång med löpskolningen då Flaken kommer. De övriga som är där är Berglundaren och redan nämnda Rydholmaren samt Långstånken och Thellen! Alltså ganska få idag och det var ju lite tråkigt. Så det blir lite löpskolning och lite andra övningar och sen drar vi igång. Men jag märker ganska snabbt att jag är virrig och kommer ihåg fel på programmet och de andra undrar nog vad jag håller på med. Jag blir ju lite sänkt av laktos och nu blir det bara värre. Jag tycker det var jobbigt redan på uppjoggen och sen finns inte det där sista när jag skall ligga och pressa och jag var den enda som körde långa intervaller idag då de andra körde Olgor. Dock så är de minst lika jobbiga, om inte värre. Jag fick i slutet av förra veckan en plats i Stockholm Marathon så jag får styra om programmet lite. Men jag klarade av första intervallen hyfsat bra men återhämtar mig inte som jag skall och nästa intervall är en pina då jag liksom ligger på gränsen och sista 300 meterna så dör bara steget och jag börjar må dåligt. Jag stapplar i mål och försöker sen jogga ned ett varv men inte ens det går. Ullis har då kommit på cykel och vi cyklar hemåt men det är jäkligt segt. Snacka om att bli sänkt av maten! :-0 Väl hemma så tar jag en tablett mot besvären. 

Av Niclas Bernhardsson - 11 maj 2014 09:45

Har glömt att blogga på en hel vecka och försöker återskapa från minnet. Ser att jag bara har en sträcka cykel på fredagen och kanske var det så eller så har jag helt enkelt glömt att fylla i den andra sträckan. Hursomhelst så blev det en del bil nu också ett par dagar och i söndags så blev det bara 5,4 km löpning. Det bara blev så och kanske har den ökade träningen gjort att jag kände för att ta det lugnare och det är ganska mycket i görningen nu med lopp, föreläsningar och kollande på nya lokaler. Men skönt att mysa lite mer med familjen också så det har inte bara varit en massa måsten! :-)

Av Niclas Bernhardsson - 8 maj 2014 19:00

Så var det torsdag och klubbträning och jag funderade på att styra om till att springa Hedebyloppet men Flaken, som satt och väntade med Super-Roffe, hade ställt in sig på terrängspåret och jag hade ändå inte hunnit låna kameran som jag tänkte filma varvet med. Lite sen var jag och Ullis släppte av mig och åkte själv till gymmet. Tre stycken idag bara men vi var hyfsat jämnstarka och kunde paca varandra lite, perfekt! Dock så kände jag mig lite loj efter att ha dragit i mig lite mycket fika på jobbet. Hade min gudson som prao idag och han är inte direkt en storkonsument av fika medan jag tycker det är alltför lätt att trycka i mig om det ligger framme. Urk! Det är faktiskt inte heller så gott utan handlar mer om ett sug i hjärnan. Men så fort jag började jogga så kändes det bättre och vi bestämde oss för att fullfölja planen som var lagd från början. Mot Häradsvallen för att inkassera skatteåterbäringen! :-) Väl framme så kör vi lite lättare löpskolning innan vi drar iväg. Vi filosoferar lite om livet och har både djupa och intressant samtal om både livet och döden. Samt förstås skor, he he! Hursomhelst så har jag fått både ben och kropp att fungera alltbättre sedan jag börjat balansera upp min ph-halt i kroppen. Det är verkligen som att trycka på en knapp och jag är sjukt nöjd att jag inte fortsatte äta hjärtmedicinen för nu kan man knappast misstänka att läkarna var säkra på att jag hade hjärtproblem för mindre än ett år sedan. Första varvet gick rätt lugnt och sen ökade det lite på andra. På tredje varvet så fick Super-Roffe eld i baken och trissade upp tempot och jag fick ta i lite mer med pulsen strax under mjölksyratröskeln och jag släppte på bromsen lite på slutet. På fjärdevarvet så väntade visst Super-Roffe då  han kanske inte hade planerat ett fjärdevarv och kom lite efter och vi höll alla ett ganska behagligt tempo innan de sprang tillsammans mot Åda igen och jag körde direkt hem. Skönt pass på skönt underlag. Lite bäversafari blev det förresten idag också men dock inte på hemjoggen utan då jag cyklade hem från jobbet. Kul!


Mina tider (kuperat spår)

Uppjogg:

(Tid                Puls                        Sträcka                                   Pace                         Upp -och nedstign Kadens

0:14'01.0154 (67-191)2.4710.6 (3.2-12.6)5'41 (18'31-4'45)10991 (75-113)

Löpskolning:

:07'09.9126 (103-153)0.232.0 (0.0-10.1)30'45 (0'00-5'57)0069 (29-114)

Varv 1:

0:08'56.0157 (103-170)1.6511.1 (0.0-14.8)5'24 (0'00-4'03)292591 (61-95)

Varv 2: (Ingen paus)

0:08'42.0166 (150-178)1.6611.4 (9.4-15.5)5'15 (6'24-3'52)262491 (88-98)

Varv 3: (20 sek paus innan)

0:08'01.4174 (151-182)1.6212.1 (4.0-22.3)4'57 (15'09-2'41)282592 (56-102)

Varv 4: 

0:08'29.3174 (163-180)1.6311.5 (1.4-16.2)5'13 (41'40-3'42)272592 (46-104)

Nedjogg: (efter 4,5 minuter)

0:10'17.0165 (116-182)1.9611.4 (1.8-14.8)5'15 (33'20-4'03)159

93 (61-119)


Summa totalt: 11,33 km. 


Summering: Skönt pass med några partier då jag tog i lite mer men rätt lugnt överlag. Känns kanonbra just nu - skönt! Ser att jag joggade hem i snitt på 5'07''. Oj då! Men jag kommer ihåg att jag tryckte på lite i sista jobbiga backen.

Av Niclas Bernhardsson - 7 maj 2014 16:12

Vare sig det handlar om LCHF eller om barfotaskor så blir det lätt fanatiskt. Ett motargument mot dämpade skor är nu visst att man skall pressas ihop och vara instängd men då har man verkligen fel skor. Givetvis skall foten kunna röra sig så att den känner underlaget för vi har många muskler bara i foten. Och givetvis så skall man kunna springa naturligt i även dämpade skor, i annat fall så har man köpt dåliga och felaktiga skor. Ett annat argument för barfotaskor är att evolutionen har skapat våra fötter till vad de är och inte med dämpning under. Absolut men utvecklingen går framåt och man skulle kunna skämta ngt om häst och vagn men det gör jag inte. Samma sak där. Vissa av oss, som springer i dämpade skor, springer lite för mycket med hälen först och det gör man förstås inte på samma sätt i barfotaskor och jag ser dem som ett bra komplement för att stärka fotlederna och givetvis även att få fram höften. Men barfotaskor har inte ensamrätt på tekniken och lite lustigt att man ser Colting som gud men även han använder DS Trainer. Liksom Jonas Buud. Och hela världseliten kör i dämpade skor med drop. Det är ytterst få som kör i barfotaskor faktiskt och många ser det som en trend som fick bränsle av, den iofs fantastiska och inspirerande, boken Born to Run. 

Ni får naturligtvis springa i vad Ni vill men var försiktiga om Ni går över till lättare och lättare skor.

Mitt råd är dock att göra som exempelvis Charlotte Schönbeck, Alfred Shemweta, Anders Szalkai, Evy Palm, Jonas Buud, Haile Geb.., Abeba... m.m m.m och träna i dämpade skor och lägga många av passen på omväxlande underlag och förstås träna lite fotledsstyrka.

Av Niclas Bernhardsson - 7 maj 2014 07:53

Tisdag och dags för träning men jag åt lite för mycket mat precis innan. Ibland är det svårt att ta lite mindre då det är så gott. Med typ dryga halvtimmen kvar till träning så får man vara försiktig! :-0 Hursomhelst så fick jag förstås stressa lite med ombytet och kommer iaf iväg. Ullis körde på gymmet idag så jag åker själv iväg och det känns förstås tråkigt men även väldigt onödigt att sitta själv i bilen när man vet att det oftast är någon, eller några, till som också kommer från Vagnhärad. Väl framme så ser jag just Super-Roffe som kommer från Vagnhärad men idag var det bara vi två och resten från Trosa. Och resten det var Flaken, Rainy, Gisslan, Berglundskan, Cribban och till allas glädje var även Långstånken tillbaka - kul! Jag talar om dagens upplägg, för de som inte läst på Fejjan, och vi joggar iväg i skogen. Två varv var det tänkt men med mindre löpskolning. Vi joggar i lagom tempo men jag hör någon som ropar något i kön men vad hör jag inte. De tycker att jag springer fort, tror jag. Kanske är jag taggad och det stämmer nog. När vi kommer ut från varv ett så ser vi Rydholmen och Rydholmskan stå vid banan och vi vinkar till dem och joggar runt lite på stället tills de är nära och fortsätter på varv två. Vissa är förvånande att vi kör ett varv till och nu ökar jag farten lite och det är bara Rainy och Cribban som tar rygg. Rainy tassar fint med även när det är lite tuffare och väl ute så joggar vi lugnt bort och inväntar de övriga. Sen lite stretch och då mindre löpskolning. Jag riktar nog in mig på endast 3 set då jag borde vara sliten sedan SillenRundan och varnar de som tränat hårt i helgen att de bör ta det lite lugnt. Så drar vi då iväg och Rydholmen drar direkt ifrån och jag startar nog lite för snabbt men finner ganska snabbt en bra rytm men i skrivande stund så vet jag inte tiderna då klockan just nu laddar över till Movescount. Kollar det efter texten och skriver på känslan jag hade. Jag försöker ligga på 3'45''-fart men antar att jag låg några sekunder över och sen skall man jogga 200 meter på samma tid och där är jag nog först ute och cyklar. Först så tänker jag inte på att faktiskt kolla vad tiden blir när jag är i mål på varje intervall utan försöker bara ligga på rätt snittfart på joggen, det är lättare sagt än gjort. Kanske blev det lite för kort vila på vissa, det får vi se. Men det rullar på bra och det känns som första set gick helt perfekt och enligt plan. Sen är det samma sak med setvilan. Då har jag ännu mindre koll och första vilan försöker jag bara kolla så att jag har ungefär det avståndet fram till Rydholmen som jag hade precis innan men hur långt var det då... Hmm, svårt att tänka på i efterhand. Den blev nog lite för kort troligtvis. Sen känns det tungt i hela andra set och jag börjar få håll och känna mig svullen. Det trycker rejält i vänstra bröstet och lite svårt att andas men jag kan ligga på. Jag får dock tänka på det hela tiden så jag inte går ned i fart. Tror jag klarar hålla farten hyggligt hela andra set och så var det setvila. Nu har jag mer koll men när jag har ca. 15-20 sekunder kvar så ser jag att tiden står på helminut och då är det lättare att ha koll på tiden så jag drar iväg. Om någon undrar så har jag ännu inte förstått hur jag ser mina pågående varvtider. Jag tror jag fick 1.31 på första men upptäcker att jag joggar lite för sakta på vilan så det förskjuts hela tiden och jag orkar inte heller ligga på 1'30'', som var vad jag nog önskat och trott. Men men.. Jag gick ju ändå mycket på känsla. Men smärtan ökar men jag passar på att ta in övrigas hejarop och jag orkar hela tiden pressa mig. Hela tiden, det känns bra. Och jag tycker det är roligt. Värt att poängtera. För jag tror det var Colting som sade att det inte är roligt att springa men det är det verkligen. Tror det skulle vara svårt att pressa sig om det inte vore roligt. Hursomhelst så blir jag mer och mer slut och jag klarar precis set tre med, vad jag tror, bibehållen fart. Jag går ned 200 meter och börjar sedan jogga lite grand och heja på de som håller på. Som sagt! Riktigt roligt och tack för hejaropen, de behövdes. Nästa träning så blir det lite mindre mat innan! :-)


Mina tider (dags att kolla av):

Uppjogg ca. 2 km

400-ingar med joggvila och högsta samt lägsta på pulsen under intervallen samt hur lågt den blir på nedjoggen.

1:36,6 (176) - 1:29,7 (141)

1:31,6 (182) - 1:28,5 (149)

1:31,2 (184) - 1:27,5 (147)

1:32,2 (184) - 2:27,5 (119)


1:30,6 (183) - 1:28,5 (146)

1:32,6 (186) - 1:28,5 (153)

1:31,6 (186) - 1:25,4 (161)

1:32,9 (186) - 2:39,5 (119)


1:30,8 (183) - 1:32,0 (153)

1:35,0 (182) - 1:30,9 (151)

1:33,8 (184) - 1:27,5 (156)

1:34,0 (185) - 2:23,2 (123)


Nedjogg, ca. 2,2 km

Totalt pass 11,6 km


Med facit i hand så ser jag att jag tappade lite på intervall två i sista setet men att jag å andra sidan verkligen blev slut! :-0 Lite svajiga tider på vilorna men jag är nöjd!

Av Niclas Bernhardsson - 5 maj 2014 18:00

Ullis var lite sugen på att komma ut på sina Nordic Skates och de var ju inte riktigt klara så vi åkte ut till butiken och jag skruvade lite och var väl nöjd sen. Sen så drog vi ut på en liten tur och det var första gången för Ullis på rätt länge så hon var lite osäker men det var ju inga problem alls. T.o.m gruset avklarades utan problem och vi kom fram till cykelvägen och åkte lite framåt på den mot Trosa. Sen ser vi att riktigt stort vildsvin ganska nära oss och man har förstås lite koll vart den tar vägen. Men de är ju mer rädda för oss men dock jäkligt skräckinjagande! :-) Vi vänder iaf hemåt och syftet var ju att bara komma ut idag. Skön lite tur och man blev riktigt sugen på ett längre pass. Transportcykling fram och tillbaka till jobbet även idag, måndag. 

Av Niclas Bernhardsson - 5 maj 2014 09:15

I fredags så blev det förstås transportcykling igen men inget mer och i lördags så blev det endast cykel till jobbet då jag fick skjuts hem av Ullis sen. Men i söndags så kom vi då ut på en cykeltur och prognoserna var lite osäkra så vi var lite förberedda på en skur men vi fick vända innan vi ens kommit ut då det var så kallt. In och hämtade en väst till oss var och sen iväg. Lite småkyligt som sagt var och vi hade ingen riktig plan mer än att vi nog borde ta oss till det nya fiket i Trosa och få i oss lite lunch. Så plastkortet och en laktras-tablett fanns även med. Vi drack nog lite dåligt pga kylan och det kändes lite småsegt fast några perioder med lite mer fart fanns också. Sen började blåsten att göra sig påmind ordentligt och det blev riktigt segt och då var vi i Lästringe. Men att det känns segt är väl bara bra så det blir en väckarklocka för oss. Vi skall ju sen cykla 18 mil och därefter springa ett maraton så det är bara bra att man kommer igång. Ena knät började småmola lite och kylan gjorde det inte bättre. Sen smäller det bara till i en backe och några från TBOK dundrar om oss men då hade vi lite dålig fart men de första kom i en jäkla fart. Kanske tog vi i lite mer då för nästa gäng dundrade inte lika fort förbi oss men kul att se. Vi hade förstås inte som mål att köra fort utan bara komma ut. Sen viker vi av mot Västerljung och vidare mot Trosa. När vi kommer in i Trosa så börjar det att hagla och som tur är så har vi inte så långt kvar då. Gott med mat men det var lite klent med räkor i räksalladen. Troligtvis så var det på gång att ta slut men det var ju lite trist. Jag blir inte mätt och väl hemma så får jag äta lite mer. Det blev lite drygt 5,6 mil iaf och efter det så blev det lite klippning av både gräs och träd. Det får jag tacka Ullis för som verkade ha krafter kvar! :-) Ullis tog det lite tyngre gräset och jag stod på stege och klippte träden. 

Av Niclas Bernhardsson - 1 maj 2014 10:00

Så var det dags för SillenRundan och efter diverse funderingar på när den skulle vara så kom Ullis på att vi borde ha den den första maj. Sagt och gjort och vi bokade in den och så fick vi se hur många som skulle vilja ställa upp. Sen kommer bakslaget att Ullis inte kan, eller bör, springa då hon fått en inflammation i en höft. Shit, vad tråkigt och hon blev klart besviken. Liksom jag. Men så var det då dags och till start kom Super-Roffe, paret Berglund och Gisela samt jag. Det var grymt blåsigt men nederbörden som kom under natten och morgonen hade börjat lugna sig men blåsten var ju kvar och Roffe hade förslag på att vända på rundan och det lät ju smart men lite svårt att ställa om sig för en sådan som jag men värre saker har man varit med om! ;-) Vi bestämde oss även för att lunka på genom skogen, på grusvägen, mot Vårdinge för att slippa lite asfalt och Roffe tog täten som vanligt! I början så tänkte jag mest på att hålla ned tempot för längden kan ta ut sin rätt på slutet. Efter halva rundan så tänkte jag inte bråka så mycket dock. Men vi traskar på och det blåser rätt rejält ibland och det är nästan så att man åker baklänges då det kommer en rejäl vindpust! Jag försöker dock ligga först för att avslasta men behöver själv lite avlastning ibland. Jag märker dock att man nog tar i rätt hårt i blåsten för när det mojnar till ibland så åker man liksom framåt. Väl framme i Gnesta så möter vi en tjej och man har nästan lust att nämna att man sprungit från Vagnhärad. Bara för att liksom. Kanske lite stolt. När vi vänder upp från Gnesta och får vinden i ryggen så börjar det spritta i benen på Carina och hon höjer tempot och Roffe får lite tuffare att hänga på men han har varit lite matt på slutet och han var även lite orolig i början. Farten sänks dock lite efter att jag varit och påpekat att det gått lite fort men vi hinner knappt ut på grusvägen förrän Roffe säger att han hoppar av och det var helt lugnt. Sen gäller det att få fart på benen igen för när man stått still så är det rejält stelt när man börjar springa igen. Efter en kort stund så spritter det i benen på Gisela och det rejält. En markant tempohöjning och jag ökar för att ta rygg och frågar vad det var som hände. Men hon fick nog någon boost och ville känna lite på en fartökning. Paret Berglund ligger lite bakom och när vi ser att de tar det lite lugnt så kör vi på ett tag men vi ser också att de kommer igång igen och det känns skönt. Dock så vill Gisela känna på lite marafart så vi ligger lite snabbare ett tag och jag har absolut inga problem med farten men det känns helt klart under fotsulorna men det är inte så farligt och man har ju faktiskt sprungigt över 3 mil nu. Väl framme så känns det bra och efter några minuter kommer även paret Berglund och de samt Gisela är oerhört nöjda. Ja, även jag då jag inte sprungit så långt på rätt länge. Dock väldigt tråkigt att inte Ullis var med då hon jättegärna skule velat varit med. Men efter någon minut så kommer hon på cykel. 

Presentation

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3
4
5
6
7 8
9
10
11
12
13
14 15
16
17
18
19 20
21
22 23 24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Niclas B´s gästbok


Skapa flashcards