Direktlänk till inlägg 8 juli 2021

Nytt körkort!

Av Niclas Bernhardsson - 8 juli 2021 23:00

Torsdag morgon och nu var det alltså dags. Det började med att jag kände att jag mådde lite dålig och hade bendarr. Hmm, var jag så nervös. Det är som att man är mer nervös för saker som skall vara lite lättare. Som när man typ besiktar en nyare bil som liksom bara skall gå igenom utan problem.

Här var det nog att alla sade att det skulle vara så lätt men det var så mycket som var osäkert. Vad testar de, hur mycket och hur noggrant. Det verkade variera.

Jag gick upp klockan 06.00 och strax efteråt åkte Ullis till jobbet. Jag gjorde mig iordning och åt lite frukost samt pluggade en sista gång hemma. Sen ringer Johan, som skall köra in ekipaget. Han står utanför och jag släpper in honom på en kaffe.

Vi kopplar ihop ekipagen och provar lamporna men det lyser inga broms- eller backljus! :-0 Kanske heller inga bakdimljus. Jag får lätt panik och rätt snart kommer jag att tänka på Monika och ringer dit och det går jättebra att låna hennes bil. Vi slår upp om kombinationen är tillåten och det är den absolut. Jag skäms lite grand men jag hade ingen aning om att den istället var nära att vara alldeles för stor och stark. 312 hästar och det visade sig senare att vi endast hade 20 eller 30 kilo till godo.

Vi parkerar vid Trafikverket och kollar så allting ser bra ut men en vattendunk har smitit och den får jag placera om och placera säkert. Jag borde förstås förankrat den bättre för en dunk blir ju rätt flyktbenägen på ett halt golv. Nåja! Vi orkar inte fälla ned benet så jag sätter mig för säkerhets skull framme på draget och Johan lägger ned dunken så den inte kan smita under uppkörningen.

Men så var det det här med att slå på tändningen på nya bilar utan att starta dem. Hur gör man? Och hur gör man för att få i backen utan att ha motorn igång. En kille från en trafikskola är dock där och han ringer en kollega som berättar och det var ju smidigt.

Så kommer då förarprovsledaren och Johan lämnar. Han går igenom vad vi skall kolla och hela mitt schema faller liksom isär och jag borde lyssnat noggrannare vad han sade men jag var så inne i det jag pluggat in.

Jag kollar dock draget och förklarar lite att det i det här fallet är bra med en ren och torr kula och sedan backar jag upp mot släpet. Jag kommer ganska nära och får justera lite till innan jag drar fram släpet de sista fem centimeterna.  Sen kollar jag däcken, belysningen på vagnen. Jag säger att baklamporna fungerar och dimbakljus samt blinkers. Inget mer, säger han och jag blir paff. Bromsljuset kom ju senare i mitt inpluggade flöde och jag upprepar men det gör även han. Inget mer? Jo, just ja, säger jag. Bromsljusen. Jag ber honom ställa sig på sidan och så kollar vi husvagnens bromsljus och sedan bilens. Jag visar att parkeringsbromsen på husvagnen fungerar och sedan även parkeringsbromsen på bilen. Sen skall vi kolla påskjutsbromsen och det är det läskigaste då man skall bromsa kraftigt och känna hur även släpet bromsas. Jag går ur bilen och jag visar att det finns minst 25 % kvar på påskjutet och han håller med. Sen skall vi ut och åka och jag känner att jag har varit nervös men det släpper snart då vi är ute och åker. Han tar in oss på de smalaste och mest trafikerade ställen och med fullbreddshusvagn och dessutom rätt lång så verkade han bli imponerad. Allt gick superbra och vi åkte runt lite grand och det blev en hel del körning i centrum och två körningar på motorväg. Jag anpassade körningen efter trafiken och fick ett bra flyt. När det var oskyddade trafikanter så sänkte jag farten i god tid och tog hänsyn. Vi var även ute på en skogsstig och skulle backa runt ett hörn men det var så mycket buskar och dålig sikt så jag fick åka fram lite en gång och justera och det gjorde mig lite lätt irriterad. Blev du inte nöjd, frågan han. Nä, svarade jag men å andra sidan var det väldigt bevuxet och kan man inte se hur vägen fortsätter så var det inte så konstigt. Tyvärr glömde jag fälla tillbaka säkerhetsdraget och det beror förstås på att jag aldrig kört med säkerhetsdrag förut och på vägen tillbaka kommer jag på det och letar efter en ficka så jag kan rätta till det. Men det kommer ingen och jag förstår att vi är rätt nära nu och jag vet inte om jag skall påtala ”misstaget” för förarprovsledaren. Sista rondellen och jag får en lastbil med långt släp , på sidan, och jag förklarar för förarprovsledaren att jag låter honom köra före och sedan är vi snart tillbaka.

I princip så hade allting gått rätt bra. Lite tafflig då jag skulle sätta på kontakten och det var ju typiskt att enda gången det strular så är det vid uppkörningen. Men jag tog om och gjorde rätt. Sen bromsljusen men för mig så var det ett annat moment och jag hade förstås inte missat det. Det har jag aldrig gjort förut i alla fall. Körningen sedan hade han inget alls att anmärka på och jag klarade alla moment. :-)

Han visade att jag var godkänt och det kommer komma ett brev där det står att jag kan hämta ut mitt körkort och det måste ske inom två månader. Sen såg jag även att resultatet kom på min mail.

Härligt! Jag försökte ringa Ullis och sen ringde jag Johan och skulle hämta upp honom. Jag kopplade på vagnen igen och sen var det klart.

Johan och jag åt sedan på ChopChop och det var visst första gången för honom. Skönt att få köra släpet själv nu och jag tog utan att skämmas upp fyra parkeringar. Är man stor och bred så är man.

Sen hemåt och jag plockade ur lite från husvagnen och snart skulle Ullis komma hem för det var dags att åka till Nyköping igen. Nu för att få dragkrok monterad. Det skulle kosta över 14 tusen men det var det värt. En el-modell där man bara trycker på en knapp så åker den ned och sen klickar den bara i, riktigt smidigt. Vi lämnar nycken och går till stan för att fika. Det blir på Västerport, om jag inte minns helt fel. Jag ser direkt att kaffet ser bränt ut och snart säger Ullis att Cappucinon var äcklig och mitt kaffe var heller ingen höjdare. Tyvärr så själva fikat inte någon högre klass heller men då vet man det.

Nu plingar det till i mobilen och det visar sig att bilen redan är klar och nu kommer även Millan och lilla Kornet. Jag säger att jag måste gå och lämnar dem.

Bilen är som sagt var klar och man ser ingenting av någon dragkrok, coolt! Jag går in och betalar och vi måste även beställa lite clips då biltvätten visst blåste bort allt sist vi tvättade. Man kan ju tycka att de borde säga till. Kanske förklarade det att de betedde sig så konstigt sist. Min backspegel till gamla bilen hade också kommit.

Jag åker först bort till Jula och kollar om de har något lås till husvagnen och jag hittar ett som verkar fungera så det köper jag. På vägen ut så ser jag att Systemet ligger bredvid och då kan jag ju köpa en present till Monika. Jag går in och går direkt till en som jobbar där och säger att jag vill ha ett fint rött vin och då det skall vara en present så får det gärna vara lite allround. Hon visar mig några stycken och det går superfort att hitta en med ett riktigt snyggt emballage. Kanske lite dyrare än jag tänkt men det var så jäkla schysst att låna ut bilen sådär utan vidare. Sen frågar jag om hon har något gott alkoholfritt också och hon plockar fram en Rickard Julin. Med reservation för stavningen.

Sen ringer jag Magnus och Sivert men bara Sivert har tid att prata och jag pratar lite med honom och plockar samtidigt upp Ullis. Vi säger hejdå till Millan och Kornet och nu skall vi lite snabbt till en lekplats för att möta upp Ullis andra lillasyster och det är Carro som förstås är med lilla Melissa. Vi hänger där lite men sen måste vi hemåt då det väntas klubbträning.

Väl hemma och vi byter om lite snabbt men jag är helt slut och tar fram en cykel istället för att hänga på dem. Det är Ullis, Putte och Nicke. Ullis lämnade ju blod igår och borde vara lite seg men det verkade gå bra men hon gnällde lite att det tog emot. Det var inget som vi märkte av dock. Det blev en mil och jag fick ju komma ut i alla fall. Sen kollar vi in Putte nya elbil och den är ju riktigt häftig.

På kvällen så ringer Magnus upp och han spelade visst golf då jag förökte ringa. Det hade gått riktigt bra och han hade visst vunnit en scramble, med en kvinna – kul!

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Niclas Bernhardsson - Onsdag 24 april 23:00

Idag var det en speciell dag. Dels så skulle en nära mig göra en rätt stor sak och dels så är det idag tre år sedan lillebror gick bort. Det kom så plötsligt och som vanligt gjorde jag en låt om det. Tror den kan bli bra men än så länge känns den int...

Av Niclas Bernhardsson - Tisdag 23 april 23:00

Tisdag och det började som en vanlig dag men rätt snart får jag ett sms som ger mig lite kalla kårar. Det stod att hen skulle höra av sig på kvällen och det utan att vi kommunicerat så mycket sista veckorna. Usch! tänkte jag. Jag berättade förstås fö...

Av Niclas Bernhardsson - Måndag 22 april 23:00

Måndag och det var nog som en vanlig dag förutom att jag började ta tag i alla viktiga delar inför loppet. Det var mailande och förstås lite reklam inför loppet. Ringde Björn som försökte få tag på några avspärrningar som vi kan använda för att göra ...

Av Niclas Bernhardsson - Söndag 21 april 23:00

Söndag morgon och jag hade sovit riktigt dåligt. Vet inte om jag tog för mycket kaffe igår kväll men jag låt och tänkte för mycket på hur bra koll jag hade på loppet och allt det runtomkring. Så var det möte idag men det är ju nästan två veckor kvar ...

Av Niclas Bernhardsson - Lördag 20 april 23:00

Lördag och Ullis var upptagen med annat och jag kämpade på med mina examinationer. På något tråkigt sätt så hade jag tre av fem examinationer, i nuvarande kurs, som jag blivit underkänd på. På en av kurserna råkade jag ut för ett rejält slarvfel som ...

Presentation

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15
16
17
18
19
20
21
22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Juli 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Niclas B´s gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards